Wat is osteoporose?
Klachten en symptomen bij osteoporose
Botten kunnen sneller breken als u osteoporose heeft. Wervelbreuken, polsbreuken en gebroken heupen komen het meeste voor. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn afname van lichaamslengte (meer dan normaal) en een verhoogde kromming bovenin de rug. Deze houdingsveranderingen kunnen balansproblemen tot gevolg hebben.
Hoe vaak komt het voor en bij wie?
In principe kan iedereen osteoporose krijgen, al hebben vrouwen meer kans op osteoporose dan mannen. Dit komt doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen afneemt na de overgang. Oestrogeen remt de afbraak van botmassa af. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas duidelijk bij een botbreuk.
Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op osteoporose toe. Erfelijkheid kan een rol spelen. U kunt een verhoogd risico lopen op het krijgen van osteoporose bij onvoldoende beweging of te weinig inname van zuivelproducten. Een tekort aan vitamine D is ook een risicofactor. Om voldoende vitamine D aan te maken is blootstelling aan zonlicht van belang. Ons lichaam maakt namelijk vitamine D aan onder invloed van zonlicht.
Sommige ziekten of aandoeningen zoals een te hard werkende schildklier of het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld prednison) kunnen ook leiden tot een verhoogd risico op osteoporose. Bij vrouwen is een vroege menopauze (overgang) een risicofactor.
Wat kan ik zelf doen?
Er zijn dingen die u zelf kunt doen om het verlies aan botsterkte te verminderen. Dit geldt overigens ook voor mensen die (nog) geen osteoporose hebben! Voldoende bewegen is van belang voor behoud van botmassa. Beweeg daarom dagelijks het liefst minimaal een half uur. Dit mag een half uur achter elkaar zijn, maar u kunt het ook opsplitsen. Vooral bewegingen waarbij de botten het eigen lichaamsgewicht dragen zijn goed. Wandelen en/of traplopen bijvoorbeeld. Indien mogelijk is beweging met sprongvormen, bijvoorbeeld tennissen of joggen, aan te bevelen.
Naast voldoende bewegen is een goede voeding belangrijk. Eet voldoende zuivelproducten, groene bladgroenten, broccoli en noten zodat u de calcium binnenkrijgt die botten nodig hebben. Om die calcium ook echt op te nemen, heeft uw lichaam vitamine D nodig. Dit maakt uw lichaam zelf aan via zonlicht. In (vette) zeevis zoals haring en makreel en in boter zit ook veel vitamine D. Daarnaast wordt geadviseerd om niet te roken en alcoholgebruik te matigen.
Hoe behandelt de fysiotherapeut osteoporose?
De fysiotherapeut kan u helpen als er sprake is van:
- Een doorgemaakte botbreuk
De fysiotherapeut kan u helpen om weer goed te kunnen bewegen na een botbreuk. Hoe dit precies in zijn werk gaat hangt af van het type breuk. Revalidatie na een gebroken heup is er bijvoorbeeld op gericht om weer goed te kunnen lopen. - Problemen met bewegen door osteoporose
Een actieve leefstijl is van groot belang voor het behoud van botsterkte. Bij mensen met osteoporose kan beweging helpen om de afname van botsterkte te remmen. Met name activiteiten die de botten belasten, zoals bijvoorbeeld (trap-) lopen zijn effectief voor behoud van botsterkte. De fysiotherapeut kan u helpen bij het ontwikkelen van een actieve leefstijl. Hierbij wordt gezocht naar beweegvormen die het beste bij u passen. - Een verhoogd valrisico
Sommige mensen met osteoporose hebben een verhoogd risico om te vallen. De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van het risico op vallen. Denk hierbij aan loop- en evenwichtsoefeningen en oefeningen om de spierkracht te verbeteren.
Naast individuele behandeling zijn er ook speciale beweeg- en valpreventieprogramma’s voor mensen met osteoporose waarbij het niet lukt om zelfstandig een actieve leefstijl aan te leren. Met deze klachten kunt u bij FysioCity terecht.